Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Batman begins...75 years ago


Να ζήσεις Batman και χρόνια πολλά μεγάλος να γίνεις με την Catwoman για ουρά. Παντού να σκορπίζεις της μαυρίλας το φως (τι είπα μόλις;) και όλοι να λένε να ένας...Πάμε σε κάτι πιο εύκολο...Happy birthday to you...happy birthday dear Batman...happy birthday to you. 
Είναι γεγονός φίλοι και φίλες (αν δεν είσαι φίλος του Batman δρόμοοο και ναι ξέρεις ότι θα σε βρει όπου κι' αν είσαι) ο πολυαγαπημένος μας Σούπερ-Ντούπερ-Τζαμάουα-Υπερ-υπερήρωας έχει γενέθλια (όπως κάθε χρόνο άλλωστε). Για την ακρίβεια είχε κάπου μέσα στο Μάιο άλλα εμείς του ευχόμαστε τώρα μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας να τα εκατοστήσει. Μια σοφή παροιμία λέει κάλιο αργά παρά ποτέ. Ο Batman μας μεγάλωσε ή μάλλον παρά μεγάλωσε. Πάτησε τα 75. Ε δεν είναι και λίγα. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε την συνταξιοδότηση Bruce (oops αυτό δεν έπρεπε να το πω). Ουχιιι...ούτε να το σκέφτεσαι. Τι θα απογίνουμε και εμείς οι θαυμαστές σου;



Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Ο Batman είδε για πρώτη φορά το φως του κόσμου μας τον Μάιο του 1939 σε ένα στούντιο της DC Comics. Γονείς του οι κύριοι Bob Kane και Bill Finger. Οι κυριούληδες αυτοί λοιπόν είχαν μια λαμπρή ιδέα να δημιουργήσουν ένα νέο ήρωα που θα έχει το κύρος και τη φήμη του Superman. Μεταξύ μας τώρα ο κοκκινοβράκης δεν πιάνει μία μπροστά στην νυχτερίδα μας. Και όχι μόνο ο Superman αλλά και όποιος άλλος υπερήρωας τα βάλει με τον Batman. Γιατί; Γιατί ο τύπος πήρε τη φοβία του (νυχτερίδες) και την έκανε  την μεγαλύτερη του δύναμη. Εντάξει έμαθε και καμιά πολεμική τέχνη έγινε και λίγο σφίχτης. Γιατί άλλο; Γιατί ο Batman δεν γεννήθηκε σε κάποιο μακρινό πλανήτη (Superman), ούτε τον τσίμπησε αράχνη (Spiderman), ούτε φοράει κανα επαναφορτιζόμενο δαχτυλίδι (Green Lantern), ούτε είναι μεταλλαγμένος (X-men), ούτε....Μπορώ να το κάνω μέχρι το πρωί αυτό πιστέψτε με. Ίσως ο μόνος για τον οποίο δεν μπορώ να πω κάτι είναι ο Iron Man γιατί μοιάζει αρκετά με το δικό μας ήρωα. Είναι απλώς λοιπόν ένας τύπος που έχει φράγκα (αφού πιάνει συνέχεια τον Τζόκερ...γελάστε αστείο είναι) και φτιάχνει μόνος του τον εξοπλισμό του. Στολή, αμάξια, βόμβες κτλ κτλ, είναι όλα δημιουργήματα του. Ο ίδιος είναι δημιούργημα του εαυτού του. Έπρεπε και αυτός κάπως να επιβιώσει. Έτσι λοιπόν τον Μάιο του '39 στο 27ο τεύχος (άργησε λίγο είναι η αλήθεια) της Dedective Comics έρχεται ένας τύπος χωρίς καμιά υπερδύναμη και βάζει λίγο τάξη στα πράγματα που δείχνουν να παίρνουν το λάθος δρόμο. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Η συνέχεια που ακολούθησε ήταν πιο φανταχτερή. Ο Batman συνέχισε να υπάρχει ως ήρωας κόμικ, έγινε όμως και ήρωας των κινουμένων σχεδίων και σε τηλεοπτικές σειρές ενώ  δεν άργησε βεβαίως βεβαίως να φτάσει η χάρη του και στη μεγάλη οθόνη. Έγινε επίσης και βιντεοπαιχνίδι για διάφορες κονσόλες. Ξεκίνησε λοιπόν το 1939 σε έντυπη μορφή, πέρασε το 1943 για πρώτη φορά στη τηλεόραση ως σειρά και το 1966 στο κινηματογράφο. Και ακόμα δεν σταμάτησε. 

Γνωστές ταινίες με πρωταγωνιστή τον Batman: Batman (1989), Batman Returns (1992), Batman Forever (1995), Batman & Robbin (1997), Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Dark Knight Rises (2012). Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το Superman vs Batman: Dawn Of Justice (2016).
Φυσικά ένας ήρωας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει τους πιο κακούς, πιο μοχθηρούς και δόλιους εχθρούς να αντιμετωπίσει. Ποιο να πρωτοθυμηθείς. Bane, Catwoman, Joker, Harley Quinn, Mr. Freeze, Penguin, Poison Ivy, Raz Al Ghul, Riddler, Scarecrow, Two Face. Και αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους γνωστούς. Από εχθρούς ο Batman άλλο τίποτα. Θα βαρεθείς να διαβάζεις.

Με το πέρασμα των χρόνων ο Batman έχει αλλάξει πολλά πρόσωπα. Όχι δεν εννοώ ότι ο Bruce Wayne άλλαξε, αλλά οι ηθοποιοί που κλήθηκαν να ενσαρκώσουν τον ήρωα στη μεγάλη οθόνη είναι κάμποσοι. Έχουμε και λέμε: Lewis G Wilson, Robert Lowrey, Adam West, Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Christian Bale και έρχεται ο Ben Afleck.
Ένας σούπερ ήρωας που σέβεται τον εαυτό του πιο πολύ εκτός από πολύ κακούς εχθρούς πρέπει να έχει και ένα πολύ καλό σήμα. Πάρτε να χετε. 
 Έχω και Batmobile πάμε μια βόλτα; 

Ενώ αν ο Batman ζούσε στην εποχή μας θα ήταν κάπως έτσι:

Αυτό ήταν λοιπόν το ευχετήριο μας στο άνθρωπο νυχτερίδα. Πάντα γερός και δυνατός να είναι να έχουμε και εμείς το κεφάλι μας ήσυχο το βράδυ.





Καλό καλοκαίρι.

Πηγές
https://en.wikipedia.org/wiki/Batman
http://www.greektoons.org/t1781-topic
http://rockisdead.gr/2014/07/22/exelixi-tou-logo-tou-batman-sta-75-chronia-zois-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου