Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Το αλφαβητάρι του Hogwarts

Ήταν 26 Ιουνίου 1997 όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα παραμύθι βγαλμένο από τη φαντασία. Το όνομα αυτού «Ο Χάρρυ Πόττερ και η φιλοσοφική λίθος». Η επιτυχία που γνώρισε ήταν τεράστια. Η μάχη καλού και κακού σε ένα κόσμο που όλα λύνονται με μαγεία καθήλωσε μικρούς και μεγάλους.
Ακολούθησαν ακόμα έξι βιβλία (και 8 ταινίες συνολικά) χάρη στα οποία ο Χάρρυ έγινε ο πιο γνωστός μάγος του κόσμου. Είσαι έτοιμος και συ να βρεθείς στην αποβάθρα 9 και ¾, να πάρεις το τραίνο για το Χόγκγουαρτς και να ζήσεις την χαρρυποττερική εμπειρία; Δημιουργήσαμε έτσι ένα αλφαβητάρι τόσο για να θυμηθούν οι παλιοί, όσο και να μάθουν οι πρωτοετείς που εισάχθηκαν φέτος στη σχολή μας. Οπότε κατά κάποιο τρόπο το άρθρο περιέχει spoilers.

Αβάντα Καντάβρα: Η πιο σκοτεινή μαγεία στο κόσμο της J. K. Rowling. Προσφέρει ακαριαίο θάνατο με μια πράσινη λάμψη.
Βόλντεμορτ: Ή αλλιώς ο Τόμ Μάρβολο Ρίντλ ως μικρός μαθητευόμενος στο Hogwarts. Μετά την
αποτυχημένη του προσπάθεια να εξοντώσει τη οικογένεια Πότερ αφήνοντας ζωντανό τον τελευταίο απόγονο, ζει ως παράσιτο πάνω σε άλλους οργανισμούς. Αναγεννάτε στο «Κύπελλο της φωτιάς». Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει χωρίσει τη ψυχή του σε εφτά πεμπτουσιωτές (ο Χάρρυ Πόττερ, το ημερολόγιο του Τομ Ρίντλ, η Ναγγίνι, το μενταγιόν του Σλίθεριν, το διάδημα της Ράβενκλοου, το κύπελλο της Χάφλπαφ και το δαχτυλίδι της αθανασίας) ώστε να μην μπορεί εύκολα να χάσει τη δύναμη του και να ηττηθεί ξανά. Η πράξη αυτή θεωρείται η πιο απαίσια πράξη σκοτεινής μαγείας γεγονός που δικαιολογημένα τον κάνει τον άρχοντα του σκότους.
Γκρίφιντορ: Ένας από τους τέσσερεις κοιτώνες της σχολής. Σήμα του το λιοντάρι και χρώμα του το κόκκινο. Οι άλλοι τρεις είναι το Σλίθεριν, το Ράβενκλοου και το Χαφλπαφ. Οι κοιτώνες αυτοί πήραν το όνομά τους από τους μεγαλύτερους μάγους όλων των εποχών, Γκόντρικ Γκρίφιντορ, Σάλαζαρ Σλίθεριν, Χέλγκα Χάφλπαφ και Ροβένα Ράβενκλοου, οι οποίοι ίδρυσαν το Χόγκγουαρτς χίλια χρόνια πριν.
Διαγώνιος Αλέα: Ο δρόμος στον οποίο βρίσκονται όλα τα μαγαζιά που απευθύνονται σε μάγους. Για να φτάσεις εκεί πρέπει να πας στο καφέ – μπαρ «το ραγισμένο τσουκάλι» και να χτυπήσεις τα τούβλα στο τοίχο στη πίσω αυλή.
Ερμιόνη Γκρέιτζερ: Κολλητή φίλη του Χάρρυ Πότερ και αγαπητικιά του Ρόν Γουίσλευ. Η πανέξυπνη αυτή μάγισσα κατάγεται από μάγκλς γονείς, δηλαδή από γονείς που δεν είχαν σχέση με την μαγεία. Το γεγονός αυτό όπως και τα πεταχτά της δόντια, είχαν ως αποτέλεσμα οι εξυπνάκηδες της σχολής να τις κάνουν προσβλητικά σχόλια. Παγκόσμιο φαινόμενο το bulling. Όπως και οι καλοί της φίλοι, έτσι και αυτή ανήκει στον κοιτώνα του Γκρίφιντορ. Αργότερα παντρεύεται το Ρον και μαζί αποκτούν δύο παιδιά την Ρόουζ και τον Χούγκο.
Ζωομάγος: Είναι οι μάγοι που έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε ζώα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ζωομάγου είναι ο Σίριους Μπλάκ, νονός του Χάρρυ Πόττερ, που παίρνει τη μορφή σκύλου με το παρατσούκλι Αλαφροπάτητος. Σκοτώνεται από την ξαδέρφη του Μπέλλατριξ στο «Τάγμα του Φοίνικα». Άλλα παραδείγματα ζωομάγων είναι η Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ (γάτα) και ο Πήτερ Πέτιγκριου (ποντίκι).
Ημερήσιος Προφήτης: Πρόκειται για την πρωτοποριακή εφημερίδα των μάγων με άρθρα που καλύπτουν κάθε είδους θέμα και εικόνες που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου. Το περιεχόμενο της πάντα ελέγχεται από το Υπουργείο Μαγείας. Οι συνδρομητές της καταφέρνουν να την αποκτήσουν μέσω μιας κουκουβάγιας και πληρώνοντας ένα κνούτ (χάλκινη «δεκάρα»). Εκδίδεται επίσης και ως «Απογευματινός Προφήτης» ή «Κυριακάτικος Προφήτης» ανάλογα την ώρα και την μέρα έκδοσης.
Θανατοφάγοι: Ή αλλιώς ο στρατός του Άρχοντα του Σκότους. Μεταξύ άλλων, ανάμεσα τους βρίσκονται οι Μπάρτυ Κράουτς Τζούνιορ, Φέρνιρ Γκρέιμπακ, Μπέλλατριξ Λεστρέιντζ, Ντράκο και Λούσιους Μαλφόυ, Πήτερ Πέτιγκριου και Σέβερους Σνέιπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά τον πρώτο χαμό του Λόρδου (ξέρεις ποιου) οι θανατοφάγοι έκαναν τους κινέζους και ζούσαν τη ζωή τους σαν να μην τρέχει τίποτα. Αυτό θα πει αφοσίωση.
Ιωάννα Ρόουλινγκ: Ελληνιστί ή αλλιώς Joanna K. Rowling. Η γεννημένη στις 31 Ιουλίου του 1965 συγγραφέας και δημιουργός ενός κόσμου που δύσκολα θα ξεπεραστεί και θα ξεχαστεί. Τα σέβη μας.
Κουίντιτς: Το αγαπημένο άθλημα των μάγων. Μοιάζει αρκετά με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ αλλά έχει αρκετές διαφορές. Παίζεται δηλαδή σε γήπεδο με χορτάρι αλλά οι δράση εκτυλίσσεται στον αέρα πάνω σε σκουπόξυλα και οι παίκτες δεν κλοτσάνε ένα τόπι αλλά εναλλάσσουν μια καφέ μπάλα με τα χέρια με σκοπό να σκοράρουν σε ένα από τα τρία αντίπαλα δαχτυλίδια, όσο οι συμπαίκτες τους προσπαθούν να τους προστατέψουν από τις δύο τρελές μαύρες μπάλες που προσπαθούν να τους ρίξουν κάτω. Υπάρχει επίσης και μια μικροσκοπική χρυσή μπάλα που πετά σε τρελές ταχύτητες και ο ανιχνευτής που θα  την πιάσει κερδίζει εκατόν πενήντα πόντους για την ομάδα η οποία αμέσως κερδίζει τον αγώνα.
Λονγκμπότομ Νέβιλ: Ένας στρουμπουλός, φοβητσιάρης, γκαφατζής και ανίκανος να κάνει μάγια συμμαθητής του Χάρρυ. Μεγαλώνοντας όμως η κατάσταση αλλάζει και βρίσκει λίγο τσαγανό μέσα του, μαθαίνει κάποια ξόρκια και βοηθά (ανέλπιστα) τον Πόττερ να εξοντώσει τον Λόρδο ξέρεις ποιον σκοτώνοντας την Ναγκίνι, αγαπημένο φίδι και πεμπτουσιωτής του Λόρδου.
Μαλφόι: Πλατινο – ξανθομαλλούσα απείρως εκνευριστική και μοχθηρή οικογένεια. Αποτελείται από τον Λούσιους, την Ναρκίσσα και τον Ντράκο Μαλφόι. Εκνευριστικότερος όλων ο μικρός Ντράκο που ανταγωνίζεται πάντα τον Χάρρυ και το παίζει σταφιδόμαγκας και αλάνι. Φυσικά όλη η οικογένεια ανήκει στον κοιτώνα του Σλίθεριν και στο στρατό του Λόρδου. Χαραμίζεσαι ρε Ναρκίσσα.
Ντάμπλντορ Άλμπους: Ο Άλμπους Πέρσιβαλ Γουλφρικ Μπράιαν Ντάμπλντορ όπως είναι ολόκληρο το όνομά του είναι πιο ισχυρός μάγος στον κόσμο της Rowling. Έχει τη θέση του διευθυντή του Χόγκγουαρτς ενώ ίδρυσε το Τάγμα του Φοίνικα στην προσπάθεια να σταματήσει τον Άρχοντα του Σκότους. Μεταξύ άλλων μέλη του Τάγματος είναι οι Σίριους Μπλακ, Ρέμους Λούπιν, Άλλαστορ Μούντυ, οι γονείς του Χάρρυ και η οικογένεια Γουίσλευ. Δυστυχώς ο Ντάμπλντορ σκοτώνεται στον «Ημίαιμο Πρίγκιπα», θυσιάζοντας τον εαυτό του ως μέρος του σχεδίου κατά του Λόρδου.
Ξωτικά. Έχει και από αυτά ο μαγικός μας κόσμος. Τα πιο γνωστά είναι ο Ντόμπι και ο Κρίτσερ.
Οικογένεια Γουίσλευ: Αξιαγάπητη κοκκινοτρίχηδες που τάσσονται υπέρ του Χάρρυ Πόττερ στην προσπάθεια να νικήσει τον Άρχοντα του Σκότους. Η πολυμελής οικογένεια τους αποτελείται από τους Μόλλυ και Άρθουρ Γουίσλευ και τα παιδιά τους Γουίλλιαμ, Τσαρλς, τους δίδυμους Φρεντ και Τζορτζ, και τους Ρον και Τζίνι. Ο Ρον γίνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή κολλητός του Χάρρυ και τον ακολουθεί σε όλες τους τις περιπέτειες. Αργότερα παντρεύεται την Ερμιόνη και αποκτούν δύο παιδιά τους Χούγκο και Ρόουζ. Από την άλλη η Τζίνι παντρεύεται τον Χάρρυ και αποκτούν τρία παιδιά.
Παράφρονες: Σαν να λέμε οι μπάτσοι της φυλακής του Αζκαμπάν όπου ήταν φυλακισμένοι ο Σίριους Μπλακ και η Μπέλλατριξ. Μοιάζουν με τα φαντάσματα του χάροντα καθώς φοράνε μαύρους μακριούς μανδύες ενώ το σώμα τους φαίνεται μαύρο και σκελετωμένο. Μόνο το δρεπάνι τους λείπει. Σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορούν να επιτεθούν σε κανένα παρά μόνο όταν τους δώσει εντολή το Υπουργείο Μαγείας. Ωστόσο ουκ ολίγες φορές έχουν επιτεθεί στον Χάρρυ και την παρέα του προσπαθώντας να πάρουν τις ψυχές τους. Για να προστατευτείς από αυτά τα πλάσματα πρέπει να κάνει το ξόρκι του Προστάτη.
Ρούμπεους Χάγκριντ: Φανταστικός κόσμος και ιδιαίτερα μαγικός κόσμος χωρίς γίγαντα δεν γίνεται. Έτσι και η Ιωάννα μας δημιούργησε τον πανύψηλο και αρκετά φαρδύ Χάγκριτ, ένα αγαθό, καλόκαρδο και πλακατζή γίγαντα με φουντωτό μαλλί που συμπαθείς από την πρώτη στιγμή. Ζει σε μια καλύβα στο Απαγορευμένο Δάσος και είναι ο δασοφύλακας και ο καθηγητής Φροντίδας Μαγικών Πλασμάτων της σχολής. Ως μαθητής του Χόγκγουαρτς είχε αποβληθεί στο τρίτο έτος των σπουδών, με την κατηγορία ότι άνοιξε την Κάμαρα με τα Μυστικά από τον Τομ Ριντλ.
Σέβερους Σνέιπ: Ένας από τους πιο αμείλικτους και αυστηρούς καθηγητές της σχολής. Έχει μακριά μαύρα μαλλιά, φοράει ένα μακρύ μαύρο χειτώνα και ποτέ δεν χαμογελά. Ως μαθητής ανήκε στο κοιτώνα του Σλίθεριν, οπότε δεν μας φαίνεται καθόλου περίεργο όταν τάσσεται με το μέρος του Άρχοντα του Σκότους. Το παρελθόν του όμως μας αποκαλύπτει ποιος πραγματικά είναι και γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Όλα κυλάνε βάση σχεδίου.
Τρίαθλο Μαγείας: Πρωτάθλημα μαγικών δοκιμασιών στο οποίο λαμβάνουν μέρος τα καλύτερα μαγικά σχολεία της Ευρώπης. Για να συμμετάσχει κανείς στους αγώνες πρέπει να έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του. Ύστερα γράφει το όνομά του σε ένα χαρτί και το τοποθετεί στο κύπελλο της φωτιάς. Στη συνέχεια το κύπελλο επιλέγει στη τύχη ένα πρωταθλητή που θα εκπροσωπήσει τη σχολή του. Αν σε διαλέξει το κύπελλο δεν υπάρχει γυρισμός. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να πάρουν ένα αβγό από ένα δράκο, να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από τους γοργονανθρώπους και να διασχίσουν ένα λαβύρινθο που αλλάζει μορφή.   
Υπουργείο Μαγείας: Πως λέμε υπουργός οικονομικών Βαρουφάκης; Καμία σχέση. Ασχολείται με θέματα που συμβαίνουν στον κόσμο των μάγων. Διαθέτει τμήμα επιβολής του μαγικού νόμου, τμήμα μαγικών αθλημάτων και αθλοπαιδιών, τμήμα μαγικών ατυχημάτων και καταστροφών, τμήμα μαγικών μεταφορών, τμήμα ρύθμισης και ελέγχου μαγικών πλασμάτων, τμήμα διεθνούς μαγικής συνεργασίας και τμήμα μυστηρίων.
Φιλτς Άργκους: Ο χειρότερος επιστάτης που θα μπορούσε να έχει μια σχολή. Άβουλο και τελείως παθητικό πλάσμα, περιφέρεται στους διαδρόμους με τη γάτα του (σαν γεροντοπαλίκαρο που είναι) με σκοπό να τιμωρήσει τους μαθητές. Παρότι κατάγεται από οικογένεια μάγων εκείνος δεν σκαμπάζει γρι από μαγικά.
Χάρρυ Πόττερ: Ο αγαπημένος μάγος μικρών και μεγάλων που επέζησε από την θανατηφόρα επίθεση του Λόρδου ξέρεις ποιου, μόνο με ένα σημάδι στο κεφάλι. Σημάδι κεραυνού γιατί έτσι γούσταρε η Rowling. Από τότε γίνεται ένας από τους πεμπτουσιωτές του Λόρδου. Καταγόμενος από μάγους γονείς τον Τζέιμς και την Λίλη Πόττερ  ο Χάρρυ ως μαθητής εμπλέκεται σε αμέτρητες περιπέτειες τις οποίες βγάζει εις πέρας. Στόχος του είναι να μεταβιβάσει τις γνώσεις του στους υπόλοιπους μαθητές ώστε να τους προστατέψει από την επίθεση του κακού. Η μάχη με το κακό είναι για γερά νεύρα. Παντρεύεται με την Τζίνι Γουίσλευ και αποκτούν τρία παιδιά τον Τζέιμς - Σίριους, τον Άμπους – Σέβερους και την Λίλη – Λούνα.
Ψύχωση: Το συναίσθημα – διαταραχή που σε πιάνει όταν μπαίνεις για πρώτη φορά στον κόσμο της Rowling. Όταν διαβάσεις το πρώτο βιβλίο (ή δεις την πρώτη ταινία) δεν μπορείς να σταματήσεις (και να θες). Once a Potterhead, always a Potterhead που θα ‘λεγαν και οι φίλοι μας οι άγγλοι.
Ωραιόραμφος: Έτσι ονομάζεται ο Ιππόγρυπας, μαγικό πλάσμα που έχει την μορφή αλόγου και πουλιού. Έχει ράμφος και γαμψά νύχια ενώ έχει τη δυνατότητα να τρέχει και να πετά γρήγορα με τα φτερά του. Τρέφεται με κουνάβια, νυφίτσες και κουνέλια. Τον συναντάμε πρώτη φορά στον «Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν» όταν και γυρνώντας πίσω στο χρόνο ο Χάρρυ και η Ερμιόνη τον σώζουν από βέβαιο αποκεφαλισμό και τον ελευθερώνουν.

Πηγές
http://harrypotter.wikia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου