Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Έρπων ο δεινός: ο αρχαίος Έλληνας μάγος

Ελλάδα, αυτός ο υπέροχος τόπος με τα μαγευτικά τοπία, τα καταγάλανα νερά (Μύκονοοοος) και την πλούσια ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη θρυλικούς ήρωες και μαχητές που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Μια ιστορία γεμάτη φιλόσοφους που με τις γνώσεις τους έβαλαν τις βάσεις για να αναπτυχθεί (;) αυτός ο τόπος. Ένας τόπος που είναι πρωτοπόρος στο σουβλάκι, το γιαούρτι, το μουσακά, τα ρουσφέτια, τις λαμογιές και σε πολλά άλλα όπως τους μάγους (!). Και αυτό το οφείλουμε στην Βρετανίδα συγγραφέα J. K. Rowling και στον μαγικό κόσμο που δημιούργησε. 
Ήταν θυμάμαι τέλη Αυγούστου πριν τρία χρόνια όταν, αφού έλαβα το γράμμα από το Hogwarts, έτρεξα στην πλατφόρμα 9 και ¾ όπως και πολλοί άλλοι πρωτοετείς αλλά και μεγαλύτεροι φοιτητές για να προλάβουμε το τραίνο. Αφού χαιρετήσαμε όλο το συγγενολόι, βρήκαμε θέσεις σε ένα βαγόνι και κάτσαμε αναπαυτικά να απολαύσουμε το ταξίδι μας. Στο βαγόνι γνώρισα και άλλους φοιτητές, πρωτάκια σαν και μένα. Έναν ντροπαλό χοντρούλη με μακριά μαλλιά, μούσια και τιράντες και ένα ψηλό και λεπτό κορίτσι με ξανθά μαλλιά και γαλαζοπράσινα μάτια. Εκεί που συζητάγαμε, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον και λέγοντας τι πιστεύουμε ότι θα ζήσουμε, ο χοντρούλης έβγαλε από τη τσάντα κάτι μικρό και μας το έδωσε. «Είναι σοκολατένιος βάτραχος» είπε «για να γνωριστούμε καλύτερα. Τρως το βάτραχο και κρατάς τις κάρτες με διάσημους μάγους για συλλογή». 
Αφού τον ευχαρίστησα άνοιξα το χαρτόκουτο και έφαγα τη σοκολατένια λιχουδιά. Η κάρτα έγραφε Έρπων ο δεινός και κάτω από τον τίτλο είχε ένα κείμενο για τον μάγο, ενώ από πίσω είχε μια εικόνα του. 
Γεννημένος στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ένας από τους πρώτους διάσημους σκοτεινούς μάγους. Το έργο του εξακολουθεί να αποτελεί δείγμα σκοτεινής μαγείας μέχρι και σήμερα. Είναι γνωστός ως ο πρώτος μάγος που εκκόλαψε βασιλίσκο. Ήταν επίσης ο πρώτος μάγος που δημιούργησε επιτυχώς ένα πεμπτουσιωτή. Είναι από τους πρώτους που μιλούσε στα ερπετά.  
Στη φωτογραφία του φαινόταν ένας κοκαλιάρης γεράκος με λευκά μούσια και ελάχιστα μαλλιά με ένα στεφάνι δάφνης στο κεφάλι και με ένα σκήπτρο με τη μορφή φιδιού. «Οφείλει το όνομά του στο ρήμα έρπω και το ερπετό που στα αρχαία σημαίνει τρομακτικό ζώο και κινούμαι σέρνοντας το σώμα μου στο έδαφος» είπε ο χοντρούλης που έδειχνε να παίζει την αρχαία Ελλάδα στα δάχτυλα. «Ο Έρπων εκτός από τον πεμπτουσιωτή δημιούργησε και πολλές βάναυσες κατάρες ενώ ήταν άσος στη σκοτεινή μαγεία.» ολοκλήρωσε ο νέος μου φίλος.
«Κάτι μου λέει πως θα τα πάμε πολύ καλά εμείς οι δύο. Τι είναι αυτός ο πεμτπουσιωτής που λέει;» τον ρώτησα γεμάτος απορία.
«Είναι ένα είδος σκοτεινής μαγείας» ξεκίνησε να λέει ο σοφός φίλος «Κάποιοι μάγοι συνήθιζαν να μοιράζουν την ψυχή τους σε αντικείμενα της αρεσκείας τους, ώστε να είναι δύσκολο να νικηθούν» ολοκλήρωσε.
«Και ο Έρποντας τι αντικείμενο διάλεξε;» τον ρώτησα.
«Κανείς δεν ξέρει. Μερικοί λένε το βασιλίσκο του αλλά είναι μόνο φήμες.» μου απάντησε. 
«Τουλάχιστον η Ελλάδα μας είναι πρωτοπόρος σε κάτι ακόμα» είπα αστειευόμενος και έκανα το παρεάκι να γελάσει. «Λες να είναι ένα μήνυμα από την μοίρα που έτυχα τον Έρποντα; Λες το καπέλο να με στείλει στο Σλίθεριν;» ρώτησα την όμορφη ξανθιά απέναντι μου. Δεν μου απάντησε αλλά έμεινε να με κοιτάει κάπως χαμένη. Κάτι στα μάτια της με έκανε να ηρεμήσω και να χαθώ και γω με τη σειρά μου. 

Η περιπέτεια μου στο κόσμο της μαγείας είχε μόλις ξεκινήσει...

Πηγές
https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%AD%CF%81%CF%80%CF%89
http://harrypotter.wikia.com/wiki/Herpo_the_Foul

1 σχόλιο: