Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Οι κλήροι του θανάτου

Πάνε οχτώ χρόνια από τότε (21 Ιουλίου 2007) που η J. K. Rowling εξέδωσε το έβδομο και τελευταίο μέρος της σειράς των περιπετειών του μικρού μάγου ονόματι Harry Potter, μια σειρά βιβλίων μέσα από την οποία μεγάλωσε ολόκληρη η υφήλιος, διαβάζοντας και βλέποντας τον νεαρό μάγο να μεγαλώνει.
Έκτοτε, όπως είναι συνηθισμένο όταν ολοκληρώνεται ένα βιβλίο ή μια σειρά – ταινία, φανς όλου του κόσμου αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη, συνδέουν διάφορα κομμάτια, ταιριαστά και μη για να δημιουργήσουν ένα παζλ θεωριών που άλλοτε είναι πετυχημένες και άλλοτε δεν έχουν καμία σχέση.
Μία από αυτές τις μέρες λοιπόν ξεπρόβαλε μπροστά μας μια θεωρία για του κλήρους του θανάτου, την ιστορία με τα τρία αδέρφια Peverell και τον θάνατο που διαβάζει η Hermione όταν η παρέα φτάνει στο Xenophilius Lovegood, παραλληλίζοντας τα τρία αδέρφια με πολύ γνωστά μας πρόσωπα.
Ήταν που λέτε τρία αδέρφια που ταξίδευαν μόνοι στο λυκόφως. Κάποτε φτάνουν σε ένα βαθύ ποτάμι, πολύ επικίνδυνο να κολυμπήσουν. Έχοντας μαγικές ικανότητες έφτιαξαν μια γέφυρα. Φτάνοντας στα μισά ένας κουκουλοφόρος (χουλιγκάνος;) τους κόβει το δρόμο. Ήταν ο θάνατος και ένιωθε εξαπατημένος (μωρέ το τσαμένο). Παμπόνηρος που ήταν έκανε δήθεν να συγχαρεί τους μάγους και προσέφερε στον καθένα από ένα έπαθλο για τις ικανότητές τους και την εξυπνάδα τους να του ξεφύγουν.
Ο μεγαλύτερος αδερφός (Antioch) ζήτησε το δυνατότερο ραβδί του κόσμου και ο θάνατος του έφτιαξε ένα από κουφοξυλιά. Ο δεύτερος (Cadmus) του ζήτησε δύναμη να ανασταίνει τους νεκρούς και ο θάνατος του έδωσε μια πέτρα από την όχθη. Ο τρίτος (Ignotus) σαν πιο ταπεινό χαμομηλάκι ζήτησε κάτι ώστε να φύγει από το μέρος χωρίς να τον ακολουθήσει ο θάνατος και ο θάνατος του έδωσε ένα αόρατο μανδύα.
Ο πρώτος αδερφός τυφλωμένος από την δύναμη του ραβδιού σκότωνε και καυχιόταν ότι είναι ανίκητος. Ένας άλλος μάγος όμως του έκλεψε το ραβδί και τον σκότωσε, κόβοντας του το λαιμό. Και έτσι ο θάνατος πήρε τον πρώτο αδερφό. Ο δεύτερος γύρισε στο σπίτι του και την μέλλουσα γυναίκα του. Σύντομα όμως αυτή έγινε ψυχρή και θλιμμένη, σαν να μην ανήκε σε αυτόν τον κόσμο. Έτσι, ο αδερφός αυτοκτονεί, θυσιάζοντας τον εαυτό του για την αγάπη, ελπίζοντας ότι θα σμίξει ξανά με την γυναίκα του. Και έτσι ο θάνατος πήρε και τον δεύτερο αδερφό. Τον τρίτο αδερφό όμως ο θάνατος τον έψαχνε για χρόνια χωρίς να τον βρει. Μόνο όταν έφτασε σε βαθιά γεράματα ο αδερφός έβγαλε τον μανδύα και τον έδωσε στο γιο του. Και έτσι ο θάνατος πήρε και το τρίτο αδερφό και έζησαν σαν ίσοι.
Μήπως με αφορμή την ιστορία πάει πουθενά το μυαλό σας; Ε λοιπόν τα τρία αδέρφια ταιριάζουν απόλυτα με τον Voldemort, τον Snape, και τον Harry. Ο παραλληλισμός αυτός δεν σχετίζεται με την κατοχή των τριών αντικειμένων που είναι γνωστά ως κλήροι του θανάτου. Άλλωστε  μόνο ο Voldemort και ο Harry κατέχουν τα αντικείμενα. Ο Snape μένει με το… ραβδί στο χέρι. Στην ουσία η θεωρία ασχολείται με την προσωπικότητα των ηρώων.
Ως πρώτος αδερφός ο Voldemort έχοντας πλέον το ραβδί από κουφοξυλιά του Dumbledore επιθυμεί
- επιδιώκει την παγκόσμια κυριαρχία και θέλει να σκοτώσει κάθε τι του αντιστέκεται. Δεν τα καταφέρνει ποτέ όμως και ο θάνατος παίρνει τον πρώτο αδερφό. Ο Snape ως δεύτερος αδερφός ζει και βασιλεύει για ένα και μόνο λόγο. Την καψούρα του. Και αυτή είναι η Lilly Potter, η οποία τον είχε τρελάνει στο friendzone (τρέμε Jorah Mormont) και τελικά επέλεξε τον James Potter. Ο γλυκούλης όμως δεν έπαψε ποτέ να την αγαπάει. Ω τι ρομαντικό. O Snape θυσιάζεται για τα μάτια της (νεκρής – όχι και τόσο) καλής του και ο θάνατος πήρε και τον δεύτερο αδερφό. Ο Harry τέλος μπορεί εύκολα να ταυτιστεί με τον τρίτο αδερφό που έχει την αόρατη κάπα. Όχι μόνο γιατί ο Dumbledore έδωσε στον Harry τον μανδύα που νωρίτερα ανήκε στο πατέρα του, αλλά γιατί ξέφευγε από το θάνατο για πολλά χρόνια, κάνοντας τον φίλο κιόλας. Θυμηθείτε του ξεφεύγει μία φορά σαν βρέφος και του ξεφεύγει δεύτερη όταν αφήνει τον Voldemort να τον σκοτώσει ώστε να καταστρέψει ένα ακόμα πεμπτουσιωτή. Μπορεί τελικά ο Harry να μην πεθαίνει όπως ο Ignotus και να ζει ζωή χαρισάμενη με την Ginny και τα κουτσούβελα τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους ταυτίσουμε.
Και μήπως κατάλαβες ποιος παραλληλίζεται με τον θάνατο; Μα φυσικά ο Dumbledore. Αυτός ήταν που είχε στην κατοχή του και τα τρία αντικείμενα και επομένως ήταν ο άρχοντας του θανάτου. Αυτός ήταν ο δάσκαλος και των τριών. Και πίσω από τον θάνατο των Voldemort και Snape κρύβεται αυτός και το σχέδιό του. Βέβαια άλλες θεωρίες θέλουν τον Dumbedore να είναι ενωμένη εκδοχή των τριών αδερφών, ή να παίρνει τη θέση του Snape γιατί έχασε τους γονείς του και την αδερφή του και θυσιάστηκε γι’ αυτούς. Εμείς προτιμάμε την πρώτη. Βγάζει καλύτερο νόημα και μας αρέσει περισσότερο.  

Πηγές
http://www.buzzfeed.com/alannabennett/harry-potter-theory-dumbledore-death#.gkRMxLKXV
http://mashable.com/2014/10/13/deathly-hallows-fan-theory/

2 σχόλια:

  1. Για διαβάστε λίγο σελίδα 628 στο 7ο βιβλίο ... αντε γιατί ότι κατέβει στο κεφάλι κάποιων το αναπαράγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή