Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Το "απαγορευμένο" γενεαλογικό δέντρο του Ολύμπου

Εν αρχή ην το Χάος. Υπήρχε και η Γαία, ο Έρως και ο Τάρταρος. Και στη συνέχεια γεννήθηκαν όλοι οι θεοί και ο κόσμος απέκτησε ενδιαφέρον με τα καμώματα τους. Ίντριγκες, μοιχείες, αιμομιξίες και πολλοί απαγορευμένοι έρωτες είναι μερικά μόνο από τα κατορθώματά τους.
Νόμιζες ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στα βιβλία, τις ταινίες ή τις σειρές, καλή ώρα σαν το Game of thrones που η Cersei δεν έχει αφήσει Lannister για Lannister και οι Targaryen παντρεύονται μεταξύ τους για να μην μολυνθεί το αίμα τους; Έ, λοιπόν, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες που λέει ο σοφός λαός και για να το διαπιστώσεις δεν έχεις παρά να μελετήσεις το γενεαλογικό δέντρο των Ολύμπιων θεών. 
Μια φορά και ένα καιρό που λέτε ζούσε η Γαία. Ένα βράδυ ενώ κοιμόταν δίπλα στον Έρωτα, γεννά τον Ουρανό, χωρίς όμως να υπάρχει συνουσία. Μια ματιά του μόνο έφτανε και αεροπλάνο την έκανε. Θαμπωμένη από τα κάλλη του γιου της δεν μπορούσε να κρατήσει τις ορμές της και του δόθηκε ολοκληρωτικά. Καρπερός που ήταν ο Ουρανός έκανε με την μητέρα – σύζυγό του Γαία μια ντουζίνα παιδιά τους Τιτάνες (Ωκεανό, Τηθύα, Κόιο, Φοίβη, Υπερίωνα, Θεία, Κρείο, Ιαπετό, Θέμη, Μνημοσύνη, Κρόνο, Ρέα), τους Κύκλωπες (Βρόντη, Αστερόπη (γένους αρσενικό), Άργη) και τους Εκατόγχειρες (Βριάρεω, Κόττο, Γύγη).
Αντιτιθέμενοι στο πατέρα τους – αδερφού τους (αφού έχουν ίδια μάνα) οι Τιτάνες με την βοήθεια της μητέρας τους Γαίας αποφασίζουν να εκθρονίσουν τον Ουρανό ώστε να του δώσουν ένα σκληρό μάθημα. Αρχηγός πλέον είναι ο Κρόνος όμως εις τον αφρό της θάλασσας η αγάπη μου γεννάται. Κρόνος και Γαία ευνουχίζουν τον Ουρανό, το όργανό του πέφτει στο νερό και μέσα από τα κύματα ξεπροβάλλει η πιο όμορφη θεά, η Αφροδίτη.
Τα χρόνια περνούνε και η Γαία θέλει να αποκτήσει εγγονάκι. Έτσι τα παιδιά της Ωκεανός και Τηθύα, βάζουν μπροστά και κάνουν τρεις χιλιάδες ποτάμιους θεούς τις Ωκεανίδες, μεταξύ των οποίων είναι και η Πλειονή. Από την άλλη, ο άλλος γιος της Γαίας, Ιαπετός αποκτά με την γυναίκα του Κλυμένη τον Άτλαντα (θεό που σηκώνει τον ουρανό στους ώμους του), τον προνοητικό Προμηθέα, τον απερίσκεπτο Επιμηθέα και τον ενστικτώδη Μένοιτιο. Άτλας και Πλειονή ερωτεύονται παράφορα και κάνουν μεταξύ άλλων την Μαία μία από τις επτά θεότητες του όρους Κυλλήνης στην Αρκαδία. Τα εγγόνια όμως δεν τελειώνουν εκεί για την Γαία. Χαρτζιλίκι να χει να μοιράζει. Τέσσερα ακόμα αδέρφια αψηφούν κάθε φραγμό αιμομιξίας, συνάπτουν σχέσεις και δημιουργούν τις οικογένειές τους.
Ο τιτάνας Κόιος, που φημίζεται για την ευφυΐα του και τις συνεχείς απορίες του (τύφλα να χει ο Σωκράτης), παντρεύεται την αδερφή του, λαμπερή, Φοίβη, και κάνουν τρία κοριτσάκια, με την Λητώ να είναι η πιο δημοφιλής. Παράλληλα ο Κρόνος, θεός της σοδειάς, τα φτιάχνει με την αδερφή του Ρέα, θεά που καθορίζει τη ροή των πραγμάτων. Μαζί αποκτούν το μισό δωδεκάθεο του Ολύμπου, Δία, Ήρα, Ποσειδώνα, Εστία, Άδη και Δήμητρα. Ο Κρόνος όμως ήταν κακός πατέρας. Παμπόνηρος που ήταν και χωρίς να έχει τρελή δύναμη αποφασίζει να φάει τα παιδιά του ώστε να μην χάσει την πρωτοκαθεδρία των θεών. Έτσι Ήρα, Ποσειδώνας, Εστία, Άδης και Δήμητρα καταλήγουν στη στομάχα του γερο – Κρόνου.
Όπως θα έκανε κάθε μάνα που προστατεύει τα παιδιά της όμως η Ρέα κρύβει τον Δία (γιατί δεν κάνουμε διακρίσεις) και αντί αυτού δίνει στον Κρόνο μια πέτρα για να φάει. Στούμπωσε μετά ο Κρόνος και είχε μια κοιλιά τούρλα. Για να τον κάνουν καλά Δίας και Ρέα τον ποτίζουν μέχρι σκασμού. Εμέθυσε ο Κρόνος από το δηλητήριο που του έριξε στο ποτό ο Δίας και ξέρασε όλους τους θεούς. Ακολουθεί η Τιτανομαχία, όπου μετά από δέκα χρόνια σκοτωμού ο Δίας και τα αδέρφια του νικούν τους Τιτάνες και τους φυλακίζουν στα Τάρταρα. Γέρε Κρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά.
Ο Δίας ανεβαίνει στο θρόνο του Ολύμπου και ανακηρύσσεται βασιλιάς των θεών. Και επειδή ένας βασιλιάς πρέπει να έχει απογόνους που θα κρατήσουν το στέμμα στην οικογένεια, σαγηνεύει την αδερφούλα του την Ήρα και κάνουν τον Άρη, τον Ήφαιστο, την Ήβη και την Ειλείθυια. Ο βασιλιάς όμως δεν ικανοποιείτε με τα λίγα. Η τεστοστερόνη βαράει κόκκινο, το μάτι παίζει και ο Δίας ορμάει στο ψαχνό. Πρώτη τυχερή η θεία του, Μύτις κόρη του Ωκεανού και της Τηθύας.
Όσο όμως η Μύτις ήταν έγκυος, ο Δίας έμαθε για μια προφητεία στην οποία χάνει τον θρόνο από το παιδί τους. Έτσι τρώει την Μύτιδα ως άλλος Κρόνος. Με τον καιρό όμως ο Δίας υποφέρει από ημικρανίες και ζητά τη βοήθεια του Ηφαίστου. Ο Ήφαιστος του δίνει μια κατακούτελα και από μέσα ξεπετάγεται η σοφή Αθηνά.  
Ο Δίας όμως ήταν πολύ ανασφαλής και έβρισκε επιβεβαίωση από τις γυναίκες. Έτσι στράφηκε στις ξαδέρφες του Λητώ με την οποία απέκτησε την Αρτέμιδα και τον Απόλλωνα, καθώς και στην Μαία με την οποία έκανε τον Ερμή. Επιπλέον ο Δίας παντρεύτηκε τη Σεμέλη (κόρη του Κάδμου, αδερφού της Ευρώπης άλλοτε αγαπητικιάς του Δία) με την οποία απέκτησε τον γλεντζέ Διόνυσο. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το δωδεκάθεο του Ολύμπου, όχι όμως και η περιπέτειες του Δία. Πώς να μην τρελαίνεται μετά η Ήρα; Και οι υπόλοιποι θεοί όμως είχαν τα τυχερά τους και τα γεννητούρια δεν έπαψαν ποτέ.

Να σας ζήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου