Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Kurt Cobain...20 χρόνια μετά

5 Απριλίου 1994...Η μέρα που η παγκόσμια μουσική γίνεται φτωχότερη

Είναι δεδομένο πλέον ότι ο Θεός γουστάρει πολύ την καλή μουσική και συγκεκριμένα ότι έχει να κάνει με τον χώρο της ροκ (και όλα τα παρακλάδια της) αλλιώς δεν θα είχε δημιουργήσει μια τόσο μεγάλη παρέα δίπλα του. Ποιόν να πρωτοθυμηθείς; Τον μεγάλο R.J Dio (τραγουδιστής των Rainbow και Black Sabbath), τον Jim Morrinson (τραγουδιστής των Doors), τον John Lennon (κιθαρίστας και τραγουδιστής των Beatles), τον Freddie Mercury (τραγουδιστής των Queen), τον Cliff Burton (μπασίστας των Metallica), τον Dimebag Darrell (κιθαρίστας των Pantera)
τον Jimmy Hendrix, τον Bob Marley, τον Jeff Hanneman (κιθαρίστας των Slayer), τον Paul Gray (μπασίστας των Slipknot), τον Jimmy "The Rev" Sullivan (ντράμερ των Avenged Sevenfold), τον Δημήτρη Μητροπάνο; Δεν θα τελειώσουμε ούτε αύριο αν συνεχίσουμε να μετράμε εκλιπόντες. Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν 20 χρόνια στην παρέα όλων αυτών των μεγάλων, ιερών τεράτων της μουσικής, προστέθηκε ο Kurt Cobain (κιθαρίστας και τραγουδιστής των Nirvana). Ένας άνθρωπος που έδωσε όλο του το είναι στη ροκ και που δημιούργησε ένα μεγάλο θρύλο με το όνομά του. 
Who is who? 
Ο Kurt Cobain είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρα της Washington στις 20 Φεβρουαρίου του 1967. Από πολύ μικρή κιόλα ηλικία είχε δείξει το χάρισμα του στη μουσική. Σε ηλικία 8 ετών βιώνει τον χωρισμό των γονιών του για το οποίο ένιωθε ντροπή όπως δήλωνε. Σε ηλικία 14 ετών κράτησε στα χέρια του την πρώτη του κιθάρα με την οποία για τα επόμενα 13 χρόνια της ζωής του θα μεγαλουργούσε με τα τραγούδια που συνέθετε. Έγινε γνωστός μέσα από το συγκρότημα Nirvana με το οποίο πούλησαν εκατομμύρια δίσκους και απέκτησαν πιο πολλά εκατομμύρια θαυμαστών. Παντρεμένος με την Courtney Love με την οποία απέκτησε ένα κοριτσάκι την Francis. Μελανό σημείο στη ζωή του στάθηκε ο εθισμός του στα ναρκωτικά ως απόρροια των στομαχικών διαταραχών που τάρασσαν την ζωή του. Προσπάθησε να απεξαρτηθεί από αυτό τον θάνατο το 1992 στο άκουσμα του ερχομού της κόρης του και δύο χρόνια αργότερα (30 Μαρτίου 1994) όταν εισήχθη σε κλινική από την οποία το έσκασε. Τελικά ο θάνατος τον βρήκε από τα ίδια του τα χέρια στις 5 Απριλίου του 1994. 

Το άδοξο τέλος ενός θρύλου...

"Η μέρα που πέθανε η μουσική" ήταν ο τίτλος της Daily World. Στις 8 Απριλίου του 1994 το σώμα του  Cobain βρέθηκε κατάκοιτο στο σπίτι του από έναν ηλεκτρολόγο ο οποίος είχε αναλάβει την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας. Όπως λέει ο ηλεκτρολόγος, δεν θα καταλάβαινε ότι ο Cobain ήταν νεκρός αν δεν έβλεπε την κηλίδα αίματος στο πάτωμα, ένα περίστροφο πεταμένο παραδίπλα και μια ποσότητα από χάπια και ηρωίνη. Από ότι φαίνεται ο Cobain είχε σχεδιάσει να βάλε ένα τέλος στη ζωή του μια ζωή που πλέον δεν του προσέφερε καμιά ευχαρίστηση. Σε ένα σημείωμα που βρέθηκε δίπλα από το πτώμα του ο Cobain γράφει "Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο...εδώ και πολλά χρόνια". Η ιατροδικαστική εξέταση απεφάνθη πως ο πασίγνωστος μουσικός πέθανε στις 5 Απριλίου του 1994. Πολλά γράφτηκαν για τον θάνατο του με πολλές υποψίες να κάνουν λόγο για δολοφονία. Ο ντράμερ του συγκροτήματος (και νυν τραγουδιστής και κιθαρίστας των Foo Figthers) Dave Grohl όσο και ο πατέρας του αδικοχαμένου συμφωνούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία ως αποτέλεσμα κατάθλιψης αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο δολοφονίας.

"Έγραψε υπέροχα κομμάτια. Θυμάμαι όταν άκουγα το Nevermind (δίσκος του συγκροτήματος) το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι επιτέλους η γενιά μας απέκτησε του δικούς μας Beatles." ήταν τα λόγια του Billie Joe Armstrong (τραγουδιστής και κιθαρίστας των Green Day)



Πηγές
http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/20-xronia-apo-ton-thanato-toy-kert-kompein-o-anthrwpos-poy-allakse-th-moysikh-viomhxania.2721374.html 
https://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_Cobain

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου