Μια ιστορία με πολλά...θανάσιμα αμαρτήματα
Μέρες που ζούμε, ημέρες Μεγάλης Εβδομάδας, πολλοί ευσεβείς και μη χριστιανοί θέλουν να αφήσουν πίσω τον έκλυτο βίο και το βρόμικο παρελθόν τους και να εξαγνίσουν την ψυχή τους. Στρέφονται, λοιπόν, στη νηστεία, την εξομολόγηση και την πλήρη αφοσίωση στον Θεό.
Άραγε ο Θεός θα συγχωρέσει το απολωλώς πρόβατο και θα το καλωσορίσει και πάλι πίσω στην αγκαλιά του ακόμα και αν έχει σκοτώσει ή έχει κλέψει; Ακόμα και αν το αμάρτημα που έχει διαπράξει είναι πιο σοβαρό; Φυσικά η απάντηση είναι ΝΑΙ, ο Θεός θα συγχωρέσει το αμαρτωλό και θα του δείξει το δρόμο να γυρίσει σε Αυτόν αν έχει χαθεί.
Άραγε ο Θεός θα συγχωρέσει το απολωλώς πρόβατο και θα το καλωσορίσει και πάλι πίσω στην αγκαλιά του ακόμα και αν έχει σκοτώσει ή έχει κλέψει; Ακόμα και αν το αμάρτημα που έχει διαπράξει είναι πιο σοβαρό; Φυσικά η απάντηση είναι ΝΑΙ, ο Θεός θα συγχωρέσει το αμαρτωλό και θα του δείξει το δρόμο να γυρίσει σε Αυτόν αν έχει χαθεί.
Τι μπορεί όμως να είναι πιο σοβαρό από το να αφαιρέσει κανείς τη ζωή κάποιου, χωρίς κανένα δικαίωμα, με το έτσι θέλω; Ήρθε η ώρα να μπούμε σε πιο ζόρικα μονοπάτια. Φίλε αναγνώστη κάτσε αναπαυτικά και δώσε προσοχή. Για την Καθολική εκκλησία υπάρχουν ακόμα πιο σοβαρά αμαρτήματα από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο Μέγας Γρηγόριος (540-604 μ.Χ) ήταν αυτός που τόνισε την ύπαρξη τέτοιων αμαρτιών, δίνοντας τους τον τίτλο "τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα". Είναι αυτά που μπορούν να απομακρύνουν κάθε πιστό μακριά από τον Θεό και να οδηγήσουν την ψυχή του στην αιώνια καταδίκη. Σύμφωνα με την παράδοση για κάθε ένα από αυτά τα θανάσιμα αμαρτήματα υπεύθυνος είναι κάποιος δαίμονας. Επομένως έχουμε:
1. Υπερηφάνεια/Αλαζονεία = "Είμαι καλύτερος από όλους" -> Αζαζέλ
2. Οκνηρία = Τεμπελιά -> Βελφεγώρ
3. Λαιμαργία = Όταν ο άνθρωπος τρώει πολύ και γρήγορα -> Βεελζεβούλ
4. Λαγνεία = Όταν ο άνθρωπος δεν ελέγχει τις σεξουαλικές ορμές του -> Ασμοδαίος
5. Απληστία = Όταν ο άνθρωπος επιθυμεί περισσότερα από όσα έχει -> Μαμμωνάς
6. Οργή = Θυμός -> Σατανάς
7. Φθόνος = Όταν ο άνθρωπος ενοχλείται με κάθε επιτυχία/ευτυχία του πλησίον του -> Λεβιάθαν
Μόνη διέξοδος από την αμαρτία και την κόλαση είναι η εξομολόγηση. Μάλλον όχι και η μόνη διέξοδος σύμφωνα με τον Δάντη (και δεν αναφέρομαι σε αυτόν που τραγουδάει για το παλιό του παλτό, ανίδεε αναγνώστη) και το έργο του "Θεία Κοινωνία". Στο έργο αυτό ο Ιταλός ποιητής (1265-1321) κάνει ένα φανταστικό ταξίδι στο βασίλειο των νεκρών, τον Άδη, με τελικό προορισμό τον Παράδεισο. Για να φτάσει όμως εκεί πρέπει να περάσει πρώτα από την Κόλαση και το Καθαρτήριο. Το δεύτερο στάδιο, στο οποίο καθαρίζει η ψυχή του αμαρτωλού, βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο της Γης και φυλάσσεται από τον Κάτωνα. Εκεί οι αμαρτωλοί αγωνίζονται για να εξαγνίσουν τις ψυχές και να πάρουν τον δρόμο για τον Παράδεισο. Μάλιστα το Καθαρτήριο έχει σχήμα κωνικό και αποτελείται από επτά κύκλους, ένα για κάθε θανάσιμο αμάρτημα! Έτσι έχουμε:
1ος κύκλος: Υπερηφάνεια -> Ο άνθρωπος κουβαλάει διαρκώς ένα βάρος γύρω από το λαιμό του.
2ος κύκλος: Φθόνος -> Τα μάτια του ανθρώπου είναι ραμμένα με μια κλωστή
3ος κύκλος: Οργή -> Εγκλωβισμός μέσα σε πυκνό κάπνο
4ος κύκλος: Οκνηρία -> Αδιάκοπο τρέξιμο
5ος κύκλος: Απληστία -> Ο άνθρωπος βρίσκεται ξαπλωμένος με το κεφάλι στο χώμα
6ος κύκλος: Λαιμαργία -> Πείνα και δίψα
7ος κύκλος: Λαγνεία -> Κάψιμο μέσα σε φωτιά
Αν ο αμαρτωλός καταφέρει και βγάλει εις πέρας τη "δοκιμασία" του τότε αποκτά μια θέση στον Παράδεισο.
Και για να ξεφύγουμε λίγο από αυτό το μακάβριο και τη μαυρίλα του μεταφυσικού, έρευνες έχουν δείξει ότι άντρες και γυναίκες είναι επιρρεπείς σε διαφορετικού είδους αμαρτήματα. Από τη μία δηλαδή οι άντρες έχουν περισσότερη όρεξη για λαγνεία, οκνηρία και λαιμαργία ενώ από την άλλη οι γυναίκες τείνουν περισσότερο προς την υπερηφάνεια, τον φθόνο και την οργή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και τα δύο φύλλα είναι άπληστα. Βέβαια όπως έλεγε και ο Αυγουστίνος η αμαρτία είναι δημιούργημα του ανθρώπου γιατί αυτός είναι ένα ον με ελεύθερη βούληση. Άρα κάτι μου λέει ότι ετούτος ο κοσμάκης δεν θα πάψει να είναι αμαρτωλός. ΜΕΤΑΝΟΕΊΤΕ! ΕΥΛΌΓΗΣΟΝ!
Υ.Γ 1: Φίλε λαίμαργε το καλύτερο που θα είχες να κάνεις για να διορθώσεις λίγο την κατάσταση με το φαγητό θα ήταν να ξεκινήσει μια δίαιτα. Αν δεις ότι δεν έχει αποτέλεσμα καλό θα ήταν να σε διαβάσει κανένας παπάς για να διώξει το κακό πνεύμα από μέσα σου. Εκτός αν έχεις καλό μεταβολισμό και βολεύεσαι...
Υ.Γ 2: Δεν είχα κανένα σκοπό να γίνω spoiler προς το έργο του Δάντη "Θεία Κωμωδία"
Υ.Γ 3: ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ!!!
Πηγές
https://en.wikipedia.org/wiki/Inferno_(Dante)
https://el.wikipedia.org/Θεία_Κοινωνία
Πηγές
https://en.wikipedia.org/wiki/Inferno_(Dante)
https://el.wikipedia.org/Θεία_Κοινωνία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου